Akár biztos, hogy idén már tanyára költözöl, akár még csak távolabbi terv vagy álom, jó, ha tudod, mire számíts az első évben. Különösen, ha kevés pénzből gazdálkodsz. 
.
A workshopjaim elsősorban akkor szólnak neked, ha városból mész tanyára, nem vagy túlzottan bőviben a pénznek, és sokmindent kell a saját kezeddel, saját erőforrásaidból elkészíteni. Ha városban nőttél föl, és rengeteg dolog nem evidens neked, ami egy falun cseperedett embernek természetes.
.
Az, ami városban álmodozva egyszerűnek tűnik, olyan kihívásokat tartogathat, amikre nem számítunk.
 • Jó ötlet-e a DIY csirkeól OSB lapokból? Miért nem? 🙂
 • Milyen állatokkal érdemes indítani?
 • Hogy kell almozni? Biztos, hogy evidens?
 • Hogy bontsd meg a szalmabálát, hogy utána ne kelljen szenvedned vele?
 • Milyen állatnak mit adj enni és milyen formában?
 • Mi az a terménydaráló?
 • Hogy kell használni?
 • Hol kapsz krumpliszsákot?
 • Mikor szedd fel a hagymát?
 • Miért lehet, hogy sokkal kevesebbet tudsz eleinte dolgozni, mint vártad magadtól?
 • Miért éled át kiköltözve, hogy alig van valami fölött kontrollod?
 • Miért éri meg mégis nagyon-nagyon-nagyon?

KI VAGYOK ÉN?

A nevem Cserményi Csilla Virág Flo, a Te Fiti Garden az én oldalam.
.
Egy éve költöztem tanyára, vagyis nem vagyok tőről metszett paraszt, viszont tudom, milyen kihívásokat tartogat ez a nagyon másmilyen életforma, tapasztaltam, a szépségei mellett mennyire megterhelő is lehet a változás.
.
Mindezek előtt önismereti beszélgetéseket, csoportokat és előadásokat tartottam. A permakultúra kifejezést 2014-ben hallottam először, és onnantól szenvedéllyel olvastam el mindent, amit tudtam, és az éppen rendelkezésemre álló, akkoriban kicsi kertekben alkalmaztam, amit olyan kis terekben lehetett.
.
Most egy hektáron tanulom és gyakorlom tovább, és bővítem a permakultúrával kapcsolatos ismereteimet és tapasztalataimat. Ebből adódóan nálam minden vegyszermentes, az állataim sem kapnak tápokat.
.
Amióta ideköltöztem, a Bakony északi felébe, tanultam szavakat, amiket sosem hallottam korábban, vásároltam nem eléggé körültekintően állatokat, és elégszer át lettem verve ahhoz, hogy elmondjak neked néhány dolgot, mire figyelj, ha kisebb állatot veszel.
.
Tulajdonképpen olyan bevezetőt adok neked, amit én szerettem volna kapni egy évvel ezelőtt.  Ami megkönnyítette volna számomra az elmúlt évet. Olyan alapot, amire tudsz építkezni, hozzá tudsz tanulni könyvekből vagy a helybeli parasztemberektől.

MIT ÉLSZ ÁT VELEM EZEN A HÉTVÉGÉN?

Reggelente és esténként ellátjuk az állatokat: pulykákat, kacsákat, csirkéket, kecskéket és emukat. Dél körül összeszedjük a tojásokat, délután kiengedjük a pulykákat és kacsákat gengelni. Elmondom, melyik állat mit kap enni, milyen formában és mennyit.  Közben kérdezhetsz bármikor.
.
Fizikai munkát is választhatsz magadnak, kipróbálhatod, valóban jó ötlet-e kiköltöznöd tanyára. Lesz dolog a kertben is, de amit a legjobban várok: hipervályogtechnikával építünk fel egy vagy két ólat. Erről hamarosan lesznek képek is.
.
Sokat fogunk beszélgetni is, szabadon felteheted a kérdéseidet.
.
MIT NEM KAPSZ?
.
Nem mondom meg a tutit. Ha felmész mondjuk egy kecsketartó csoportba, akkor ősrégi kecsketartóktól fogod hallani a nagy igazságokat – és ugyanolyan régi kecsketartóktól a teljes ellentétét is. Fogalmam sincs, mi a tuti. Ahogy én csinálom, az az, amit leszűrtem abból a sok információból, amit olvastam, amit a falu öregeitől és fiataljaitól tanultam, és amit a saját tapasztalatom hozzáadott. Arra jó, hogy elindulj, és lehet, hogy a te tanyádon, a te tapasztalataid alapján lesz, amit felülírsz, de már van mibe kapaszkodnod, láttál működni egy alakuló kis gazdaságot, részt vettél benne, vagyis tapasztalati tudást szerzel erről az életmódról.

A WORKSHOP RÉSZLETEI

HOL LESZÜNK?
Pápateszéren, pontos cím jelentkezés után.
.
MIKOR LESZ A WORKSHOP?
2021. április 23. estétől 25. délutánig (péntek estétől vasárnap délután-estig, kinek hogy jó elindulni haza)
.
Ha ekkor még nem lehetne szállást foglalni a covid miatt, akkor május 28. estétől 30. délutánig tartjuk meg.
.
MENNYIBE KERÜL EZ A HÉTVÉGE?
Egy személynek 10.000 Ft, ha a pároddal jössz, akkor kettőtöknek 16.000 Ft.
.
MIÉRT CSAK ENNYI?
Mert ha ebbe a projektbe belevágsz, és nincsen sokmilliód, akkor fontos, hogy minél többet tartalékolj. Olyan árat gondoltam ki, ami számomra is megéri, segíti a tanya fejlesztését, és élhető neked is.
.
HOL LEHET MEGSZÁLLNI?
A legközelebbi, kellemes árú szállások Fenyőfőn találhatók, kontaktot tudok majd adni.
.
MIT ESZÜNK?
Két lehetőség van: magadnak gondoskodsz ételről vagy velünk eszed azt, amit az önkénteseink készítenek (akiknek imába foglalom a nevüket). Ezt részletesen megírom szintén jelentkezés után.
..
Szóval ha készen állsz kiszabadulni a városból, belevetni magad a bakonyi, friss levegőbe, állatok hangjai közt lelazulni, cselekedve tanulni, jókat beszélgetni, enni, hipervályogtechnikával ólat építeni, akkor szeretettel várlak.
.
ITT JELENTKEZZ

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!