Akár biztos, hogy a közeljövőben tanyára költözöl, akár még csak távolabbi terv vagy álom, jó, ha tudod, mire számíts az első évben.
.
A workshopjaim elsősorban akkor szólnak neked, ha városból mész tanyára, és sokmindent kell a saját kezeddel, saját erőforrásaidból elkészíteni. Ha városban nőttél föl, rengeteg dolog nem evidens neked, ami egy falun cseperedett embernek természetes.
.
Az, ami városban álmodozva egyszerűnek tűnik, olyan kihívásokat tartogathat, amikre nem számítunk.
 • Jó ötlet-e a DIY csirkeól OSB lapokból? Miért nem? 🙂
 • Milyen állatokkal érdemes indítani?
 • Hogy kell almozni? Biztos, hogy magától értetődő?
 • Hogy bontsd meg a szalmabálát, hogy utána ne kelljen szenvedned vele?
 • Milyen állatnak mit adj enni és milyen formában?
 • Mi az a terménydaráló?
 • Hogy kell használni?
 • Hol kapsz krumpliszsákot?
 • Mikor szedd fel a hagymát?
 • Miért lehet, hogy sokkal kevesebbet tudsz eleinte dolgozni, mint vártad magadtól?
 • Miért éled át kiköltözve, hogy alig van valami fölött kontrollod?
 • Miért éri meg mégis nagyon-nagyon-nagyon?

KI VAGYOK ÉN?

A nevem Cserményi Csilla Virág Flo, a Te Fiti Garden az én oldalam.
.
2020 márciusában költöztem tanyára, vagyis nem vagyok tőről metszett paraszt, éppen ezért tudom, milyen kihívásokat tartogat ez a nagyon másmilyen életforma, tapasztaltam, a szépségei mellett mennyire megterhelő is lehet a változás.
.
A tanyasi életem, munkám mellett önismereti beszélgetéseket, csoportokat és előadásokat tartok, és aranykalászos gazda vagyok.
.
A permakultúra kifejezést 2014-ben hallottam először, és onnantól szenvedéllyel olvastam el mindent, amit tudtam, és az éppen rendelkezésemre álló, akkoriban kicsi kertekben alkalmaztam, amit lehetett.
.
Most a Bakony északi táján egy hektáron tanulom és gyakorlom tovább, és bővítem a permakultúrával kapcsolatos ismereteimet és tapasztalataimat. Ebből adódóan nálam minden vegyszermentes, az állataim sem kapnak tápokat.
.
Amióta ideköltöztem, a Bakony északi felébe, tanultam szavakat, amiket sosem hallottam korábban, vásároltam nem eléggé körültekintően állatokat, és elégszer át lettem verve ahhoz, hogy elmondjak neked néhány dolgot, mire figyelj, ha olyan állatot veszel, amilyen nekem már van.
.
Tulajdonképpen olyan bevezetőt adok neked, amit én szerettem volna kapni, mielőtt belevágtam a tanyasi életbe.  Ami megkönnyítette volna számomra az első évet. Olyan alapot, amire tudsz építkezni, hozzá tudsz tanulni könyvekből vagy a helybeli parasztemberektől.

MIT ÉLSZ ÁT VELEM EZEN A

4

HÉTVÉGÉN?

A 4 hétvége a 4 évszakba simul. Így szerves részévé válsz annak, ahogy a természettel, az időjárással harmóniában létezünk, és tesszük, amit akkor épp tennünk kell.
.
Ami évszaktól függetlenül mindig megtörténik:
.
Reggelente és esténként ellátjuk az állatokat: pulykákat, kacsákat, csirkéket, kecskéket, birkákat, disznókat. Estefelé összeszedjük a tojásokat, megetetjük a 4lábúakat. Elmondom, melyik állat mit kap enni, milyen formában és mennyit.  Közben kérdezhetsz bármikor szabadon.

ŐSZ

Az ősz legfontosabb munkája számomra a mélymulcs leterítése. Ez alapozza meg a talaj évről évre való gyógyulását és gazdagodását.

Homokos talajom van, igen alacsony aranykoronaértékkel. Évtizedeken (vagy századokon) át szőlőültetvény szívta belőle a tápanyagot, a huszadik században a vegyszeres kezelések is rontottak a helyzeten. Közel 20 éve a szőlőket kivágták, és akácost telepítettek a helyére, ami még tovább rombolta a termőföldet, kiszívva, kizsarolva belőle szinte minden jót.

A jó hír, hogy ebben a kb 20 évben vegyszer nem érte, de még rengeteget kell táplálni, hogy azzá a gyönyörű termőtalajjá váljon, amivé válhat. Úgyhogy ezt a hétvégét főként a mélymulcsnak szenteljük, és szalmát rétegezünk vastagon trágyával. Ebbe kerülnek majd tavasszal a magok és palánták, megágyazunk nekik.

Elmondom majd az előző évad tapasztalatait a mélymulcsról. Elrontottam dolgokat, összekeveredtek a fejemben videók, feleslegesen dolgoztam, amivel még több munkát csináltam magamnak. Mindent elmondok őszintén arról, miért nem sikerült elég jól a mélymulcs idén, lehet, hogy megspórolok neked ezzel jó pár bosszús napot. De megmutatom azt is, ami szép lett, ami a mulcsnak köszönheti, hogy hatalmassá és ellenállóvá vált.

Egyes helyeken a mélymulcs alá vagy a rétegei közé már előre elvetünk magokat, hogy a téli hidegben áttelelve, nedves szalma és sok tápanyag közt tavasszal hamar és biztonságosan kapjon erőre. Vetünk napraforgót, őszi mákot, kukoricát, tököt, és eldugunk rengeteg dughagymát, hogy tavasszal és nyáron jó sok újhagymát ehessünk a közös reggeliken, vacsorákon.

Nem aggódunk, hogy valami nem kel ki esetleg, mert ha így is lenne, tavasszal újravetjük. Kísérletezünk, játszunk, és élvezzük az ősz illatait.

————————————————————————————————————————————————-

Péntek este érkeztek meg hozzánk, évadnyitó körrel kezdünk, hogy megismerjük egymást.

Ezen a hétvégén nem magunkra főzünk, nem lesz rá időnk. Királybúzalisztből, kovásszal készült, 2 napig fermentált péksüteményt eszünk reggelire, vacsorára, és előre elkészített ebéddel lakunk jól.

TÉL

Februári hétvégén találkozunk, amikor már néhány dolgot van értelme vetni, és meg is tesszük. Ami azonban nagyobb hangsúlyt kap ebben a két napban, az a szárnyasokról való gondoskodás, és ez messze túlmutat azon, hogy mit kapnak enni.

Eljön az ideje lassan a csibenevelésnek. Hogyan és mikor keltessünk? Kotlóssal vagy géppel? Elindítsuk februárban, vagy várjunk akár áprilisig? Melyik mellett mi szól, és mi szól ellenük? Milyen formájú és méretű tojás kerüljön a kotlós alá vagy a keltetőgépbe, és milyen ne?

Mit tegyél, ha megbetegszenek a tyúkjaid? Tényleg érdemes-e meszelni? Mit adj enni a kikelő kiscsibéknek? Mi lehet az oka, ha nem tojnak a szárnyasok? Hogyan almozz, hogy elkerüld a paraziták nagy részét?

Ezek csak ízelítő kérdések. Ezeken kívül ti magatok is sokat fogtok még kérdezni, egyik jön a másik után.

De hol marad a gyakorlat? 

Az is lesz, 4 fajta gyakorlati tevékenységben vehetsz részt.

 1. Szombaton, reggeli után tyúkot vágunk, kopasztunk, bontunk, és ha az időjárás engedi, bográcsban meg is főzzük 2 napra.
  .
 2. Naplemente előtt almozunk a szárnyasoknak (tyúkoknak, kacsáknak és pulykáknak), így az elméletet meg is erősítjük a gyakorlattal.
  .
 3. Elővesszük a keltetőgépet, és úgy teszünk, mintha elindítanánk egy adag tojást a csibévé válás útján. Végül nem indítjuk el, mert én a kotlóssal való keltetést preferálom, de lesz tapasztalatod arról, hogyan keltethetsz majd géppel, ha azt szeretnél.
  .
 4. Fát vágunk, darabolunk láncfűrésszel és fejszével.

————————————————————————————————————————————————-

Péntek este érkeztek meg hozzánk, tábortüzes, beszélgetős körrel kezdünk.

Ahogy legutóbb is, királybúzalisztből, kovásszal készült, 2 napig fermentált péksüteményt eszünk reggelire, vacsorára, meg lesznek persze kencék, felvágottak, zöldségek.

TAVASZ

Április elején már sokminden vethető még akkor is, ha a hónap során többször havazni fog. Idén megtanultam: az, hogy szerintem szörnyű az idő, amikor semmit nem érdemes vetni, a magok szerint átmeneti megtorpanás csupán. Míg én áprilisban vacogva pakoltam a fát a kályhába, addig pótanyukám, Ili néni szorgalmasan veteményezett, ezért júniusban, amikor én még el se vetettem a kabakosok magjait, ő már vígan szedte az uborkát.

Úgyhogy 2022 tavaszán mi is szorgalmasak leszünk.

 1. Szombaton saját disznóból nagy kondér palóclevest készítünk.
 2. Veteményezünk:
  – szalmamulcs széthúzásával a nagyobb magokat vetjük, mint pl. cékla, mángold, borsó,
  – és szalmamulcs közé komposzt bakhátakba az apróbb magos zöldségeket szórjuk, mint répa, petrezselyem, kapor.
 3. Gyönyörködünk a kecskék és juhok szaporulataiban, tiszta almot szórunk alájuk.
 4. Gomolyát készítünk, a tejet egy közeli gazdaságból hozzuk – de nem gondoljuk, hogy ez egy sajtkészítő tanfolyam. Viszont vasárnap mindenki hazavisz valamennyit belőle, aki szeretne. Igazságosan elosztjuk.

A lista még bővülhet, ha tavasz elején azt látom, hogy vannak még izgalmas lehetőségek a gyakorlásra.

————————————————————————————————————————————————-

Péntek este érkeztek meg hozzánk, tábortüzes, beszélgetős körrel kezdünk.

Ahogy legutóbb is, királybúzalisztből, kovásszal készült, 2 napig fermentált péksüteményt eszünk reggelire, vacsorára, meg lesznek persze kencék, felvágottak, zöldségek.

NYÁR

Júniusban zárjuk az éves ciklusunkat, ekkor már terem is néhány dolog. Eddigre ettünk az újhagymából, kikeltek a kiscsibék, kacsák és pulykák, remélhetőleg életben is maradtak (sosem lehet tudni), a korai borsók is szemesednek, a kiskecskék és bárányok elég nagyok, hogy nekünk is jusson a tejből, és ha tavasszal vetettünk sáfrányos szeklicét, akkor ezen a hétvégén talán már szüretelhetünk belőle.

A paraszti világ természetes heti munkája volt a kovászos kenyér készítése, úgy kerek a mi workshopsorozatunk, ha átéled, milyen a kovásszal, ezzel az élő kultúrával dolgozni (a gyerekeim szerint szebben beszélek a kovásszal, mint velük, de ez nem igaz).

Ezen a két nyári napon részt vehetsz:

 1. Kecske- és birkafejésben,
 2. Levágjuk a borsó szárát (a gyökerét a talajban hagyjuk), leszedjük a hüvelyeket, kifejtjük a szemeket és lefagyasztjuk,
 3. Kovászos békebeli vajaskiflit készítünk (Kovászlabor, Ormós Gabi receptje szabadon értelmezve)
 4. Ha lesznek még el nem ültetett palánták, azokat elültetjük,
 5. Regeneráljuk a mulcsot, ahol kell,
 6. Egyeljük a répát, petrezselymet, céklát,
 7. És persze megint bográcsolunk, de ha a többi munka mellé ezt nem tudjuk beilleszteni, akkor szeretett önkénteseim besegítenek nekünk.

————————————————————————————————————————————————-

Péntek este érkeztek meg hozzánk, tábortüzes, beszélgetős körrel kezdünk.

Ahogy mindig, királybúzalisztből, kovásszal készült, 2 napig fermentált péksüteményt eszünk reggelire, vacsorára, meg lesznek persze kencék, felvágottak, zöldségek.


Ha hiányérzetetek maradt, és úgy érzitek, hogy jobb lenne az évet egy hétvégi semmittevéssel, eszemiszommal, munka nélkül tölteni, akkor július vagy augusztus folyamán találkozunk egy pihenős, lazítós hétvégére. Ami már teljesen ingyenes.

A WORKSHOP RÉSZLETEI

HOL LESZÜNK?
Pápateszéren, pontos cím jelentkezés után.
.
MIKOR LESZNEK A WORKSHOPOK?
2021. október 29-31.
2022. február 18-20.
2022. április 1-3.
2022. június 10-12.
(péntek estétől vasárnap délután-estig, kinek hogy jó elindulni haza)
.
A WORKSHOPOK ÁRA
.
Egy személynek 25.000 Ft,
ha a pároddal jössz, akkor kettőtöknek 40.000 Ft/hétvége

Azonban ha élsz az
EARLY BIRD kedvezménnyel,
augusztus 29-ig jelentkezel,
és szeptember 7-ig befizeted az első hétvége árát,
.
akkor a hétvége ára neked 20.000 Ft,
ha a pároddal jössz, akkor kettőtöknek 30.000 Ft.

.
A 4 workshop egy csomag része,
nem bontható.

Minden együtt töltött hétvégén előre fizetitek a következő alkalmat, ha lemondod, csak orvosi igazolás megléte esetén tudom viszaadni a befizetett hétvége árát. 

HOL LEHET MEGSZÁLLNI?
A legközelebbi, kellemes árú szállások Fenyőfőn találhatók, kontaktot adok majd.
.
MIT ESZÜNK?
Olvashattad, hogy többnyire magunk készítünk ebédeket, melyekben van hús, és a legtöbb gluténmentes vagy alacsony gluténtartalmú (pl. a 2 napig fermentált péksütik gluténtartalma is nagyon alacsony), vagyis a paleo vonal felé húzunk. Ha velünk eszel, akkor az étkezés díja (reggeli, ebéd, vacsora) egy hétvégére 4.000 Ft.
.
Ha te máshogy étkezel, akkor kérlek, hogy gondoskodj magadnak ételről előre. Itt nem lesz időd elkészíteni, viszont ha fagyasztva hozod, akkor a fagyasztóládába be fog férni, mikró pedig van.
.
Szóval ha készen állsz kiszabadulni a városból, belevetni magad a bakonyi, friss levegőbe, állatok hangjai közt lelazulni, cselekedve tanulni, jókat beszélgetni, enni, akkor szeretettel várlak.
.
ITT JELENTKEZZ

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!